Щоб уникнути епідемій холери і дизентерії водопровідну воду обробляють хлором. Однак хлорування води псує смак і запах при її вживанні, а також дає мутагенні і канцерогенні сполуки. У багатьох водних джерелах знаходили хлороформ, імовірно викликає рак у людини.
Кілька років тому хлорована вода вважалася небезпечною для здоров'я. Дані епідеміологічних і досліджень методом "випадок-контроль" показали, що вживання хлорованих органічних речовин (особливо тригалометанів, що утворюються внаслідок реакції хлору і присутніх у воді органічних сполук) пов'язане з ризиком розвитку раку товстої, прямої кишки і сечового міхура.
Співробітники сфери охорони здоров'я вважають ризик відносним, оскільки хлорування води все ж допомагає запобігти мікробні зараження. Управління з охорони навколишнього середовища вимагало, щоб рівень тригалометанів у воді не перевищував 0,1 частини на мільйон (100 мкг/л).
У літню пору, коли мікроби розмножуються швидше, в містах хлоруючих речовин додають більше, отже, вміст тригалометанів перевищує допустиму норму.
Шкода хлорування
Нещодавно було проведено дослідження, яке підтвердило раніше висловлювані припущення про підвищення ризику розвитку раку сечового міхура при вживанні хлорованої водопровідної води.
Вчені з Національного інституту раку довели, що ризик розвитку раку сечового міхура в 2 разів вище у людей, які вживали хлоровану воду протягом 50 і більше років.
У кількох мегаполісах на півдні і південному заході Америки вирішили переключитися на альтернативні методи дезінфекції, застосовуючи аміак з хлором. У Лос-Анжелесі експериментують з перекисом водню і озоном.
Користь кип'ятіння
Кип'ятіння води допоможе позбутися від хлору і летких органічних сполук, проте нелетуча частина галогенсодержащих органічних речовин (найбільш канцерогенні з усіх сполук) не усувається таким способом.
Заморожування водопровідної води допоможе прибрати неприємний присмак завдяки тому, що хлор і небажані мінеральні речовини не так відчуваються при низьких температурах.
А найвірніший спосіб це замовлення чистої води